BLOG


oktober 2021  Geef Kleur door! Voor een gezonde en duurzame wereld.

14 oktober is het Nationale Groente & Fruitdag. En 16 oktober is het World Food Day. Op deze dagen wordt  aandacht besteedt aan duurzaam eten. Meer dan 130 partners in Nederland bedenken acties om het bewustzijn over duurzaam eten te vergroten.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft 2021 uitgeroepen tot International Year of Fruits and Vegetables. Om het belang van het eten van groenten en fruit te onderstrepen. Want als je dagelijks voldoende groenten en fruit eet en vaker peulvruchten ipv vlees, houd je niet alleen je eigen lichaam gezond maar ook onze planeet.


‘’Ga voor Kleur Break en snack met groenten en fruit je middagdip eruit’’. Dat is het thema van de Nationale Groente & Fruitdag 2021.
Het is niet alleen hartstikke leuk en lekker om te variëren met verschillende kleuren groenten en fruit het is ook erg gezond. Eet dus zoveel mogelijk verschillende kleuren want zo weet je zeker dat je alle gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt, want iedere soort heeft weer andere gezonde eigenschappen.

 

Studio De Kinderkooktuin bedacht een toffe kookchallenge, onderdeel van een aankomende lesmodule over voeding en klimaatverandering, om thuis mee aan de slag te gaan.
‘Bedenk het lekkerste en meest kleurrijke, maar bovenal meest duurzame platbrood gerecht?’’

Want wat is er nu lekkerder en simpeler om zelf te maken? En waarop kun je nu meer variëren met groenten en fruit dan op platbrood?

Wereldwijd eten kinderen allerlei soorten platbrood. Want het is goedkoop en makkelijk te bereiden. Denk aan tortilla, naan, flatbrøt, knäckebröd, roti, pitabrood, matze noem maar op. Het meest eenvoudige platbrood wordt gemaakt van slechts 2 ingrediënten: gemalen graan en water.

Extra lekker!
Smeer eerst een laagje pesto van verschillende bladgroenten en kruiden of een groentespread van bijvoorbeeld  rode bieten of broccoli op het platbrood en beleg daarna rijkelijk met allerlei groenten en fruit van het seizoen.

Groente en fruitspreads kun je trouwens heel eenvoudig zelf maken. De bereiding is echt gewoon te simpel!!! Maar oh zo Lekker!!! Zeker omdat je het zelf hebt gemaakt.

Waarom is een duurzaam eten zo belangrijk?

Naar verwachting zullen in 2050 ongeveer tien miljard mensen op aarde wonen. Wetenschappers zijn het er over eens dat 10 miljard monden gevoed kunnen worden. Maar dan zullen we wereldwijd andere voedselkeuzes moeten maken, voedselverspilling moeten tegengaan en de opwarming van de aarde moeten terugdringen. Want dit komt de voedselzekerheid ten goede.

De opwarming van de aarde zorgt enerzijds voor extreme droogte en anderzijds voor hevige overstromingen. Hierdoor komt de voedselzekerheid onder druk te staan.


Alles wat je eet en drinkt heeft invloed op het milieu. Maar door slim te kiezen kun jij de invloed van jouw eten op het milieu flink verminderen en in sommige gevallen zelfs halveren. Voor het milieu maakt het namelijk veel uit of je bijvoorbeeld een biefstuk eet of bonen, en of je eten weggooit of niet. Maar ook of een voedingsmiddel bewerkt is, wat veel energie kost, zoals snacks en snoep.

 

Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres :''Het is onaanvaardbaar dat de honger toeneemt in een tijd waarin de wereld jaarlijks 1 miljard ton voedsel verspilt. Het is tijd om de manier waarop we produceren en consumeren te veranderen, onder meer om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.’’

Wat is duurzaam eten?

Duurzaam eten is goed voor het milieu en onze planeet maar ook voor je gezondheid.

De belangrijkste stappen op een rij:

1 Eet groenten en fruit.
2 Eet minder vlees: kies vaker peulvruchten en noten.
3 Verspil zo min mogelijk voedsel.
4 Eet niet te veel bewerkt voedsel zoals snacks en snoep.
5 Drink vooral kraanwater, thee of koffie.
6 Eet niet meer zuivel en kaas dan nodig.
7 Kies producten van het seizoen en zoveel mogelijk van dichtbij.
8 Kies voor milieukeurmerken. 

 

Lokale producten van het seizoen zijn niet alleen goedkoper ze zijn ook duurzamer dan producten uit verre landen of uit kassen die met fossiele brandstoffen worden verwarmd. Het verminderen van voedselkilometers en transport met zero emissie en het verwarmen van kassen met schone energie zijn oplossingen om klimaatverandering terug te dringen.
Vlees en zuivel hebben veel impact op het milieu omdat er veel land, water en voer nodig is voor het houden van vee. Voor de productie van 1 kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig.

De impact van peulvruchten en noten is veel lager. De klimaatbelasting van peulvruchten is zelfs 10 keer lager dan van rundvlees. Nodig is een Eiwittransitie, minder vlees eten en overgaan op een meer plantaardig voedingspatroon met vaker peulvruchten en noten.

Ook het terugdringen van voedselverspilling vermindert de uitstoot van broeikasgassen, verlaagt de druk op natuurlijke hulpbronnen, zoals water, en draagt bij aan het terugdringen van de opwarming van de aarde en klimaatverandering.