BLOG
november 2024 Overleg voor een super tof project
Hoe gaaf! Via München en Rome reisde ik half oktober per trein naar Celleno, waar ik bij Casa Amenta Maria had afgesproken met Dieuwke Parlevliet, schrijfster van het bijzondere kookboek ‘Mijn vader was een Siciliaan’.
Ze heeft mij en foodfotograaf Tobias Reymond gevraagd samen te werken aan een nieuw boek, een vervolg op.
Het wordt een kookboek met een inspirerend verhaal en boordevol planeetvriendelijke recepten. De hoofdpersoon in het nieuwe boek is Sal, genoemd naar zijn Siciliaanse opa Salvatore. Hij is geboren in Zeeland en studeert en woont op kamers in Amsterdam. De stad waar zijn opa begin jaren 60 vanuit Sicilië naar toe trok opzoek naar werk. Het Italiaanse nichtje van Sal, geniet op haar beurt van het studentenleven in Bologna en verrast haar huisgenoten regelmatig met de heerlijkste creaties.
Het nieuwe boek is een deels fictief vervolg op het waar gebeurde verhaal van ‘Mijn vader was een Siciliaan’.
Zoals veel mensen stellen ook de personages in het verhaal vragen bij ons huidige voedselsysteem en proberen een oplossing te vinden voor de noodzakelijke transitie.
Deze grote maatschappelijke uitdaging is de insteek voor dit bijzondere kookboek. Het gezonde en duurzame Mediterrane menu en Zeeuwse producten van het land en uit de zee gecombineerd met gerechten uit de wereldkeukens in Amsterdam spelen een hoofdrol in het verhaal.
De eenvoudige recepten in het boek zijn zeer geschikt voor de beginnende kok, die in weinig tijd eenvoudige, goedkope maar wel lekkere, gezonde en duurzame gerechten wil bereiden.
En dit alles wordt aangevuld met lievelingsrecepten van studenten in Nederlandse en Italiaanse studentenhuizen.
We zijn opzoek naar favoriete gerechten die vaak worden gekookt en gezamenlijk worden gegeten in studentenhuizen. Laat het ons weten!
Misschien komt dat geweldige recept met een leuke foto van de keuken, het gerecht of de bewoners zelf wel in het boek. Het gaat om een echte huisfavoriet, van jullie zelf, uit een kookboek of misschien wel een gerecht geïnspireerd op een heerlijke vakantie of een lekker eenvoudig recept meegekregen van thuis? Alles is welkom.
Stuur mij een bericht als je een huis weet waar samen gekookt wordt, en die hun lievelingsgerecht met ons willen delen. We zoeken studentenhuizen (mbo, hbo en wo) in NL maar misschien ken je ook wel iemand die studeert in Italië.
Alvast dank!
… Na intensief brainstormen hebben we ook nog even tijd genomen voor ontspanning. In de ‘achtertuin’ van Dieuwke loopt de Via Francigena. Eén van de oudste pelgrimswegen in Europa, van Canterbury tot Rome. Wow! Nadat ik afgelopen jaar NL heb rondgelopen (1000km) voelt deze bijna 2000 km lange wandeltocht als een nieuwe uitdaging. Lopen op verstilde paden en ontdekken hoe prachtig de natuur is. Afgelopen jaar ben ik er nog meer van overtuigd geraakt, hoe meer je de natuur leert kennen hoe meer je ervan gaat houden en voor wil zorgen.
#biodiversiteitstaataanbasisvanonsvoedsel #kookboekmeteenverhaal #gerechtenmeteenverhaal #planeetaardig #watertandendlekker #caringstudents
Het is ontzettend belangrijk om voor de gezondheid van de planeet en voor onze eigen gezondheid de waarde van natuur en de betekenis van biodiversiteit in te zien. Biodiversiteit is essentieel voor de mens, want het staat aan de basis van ons voedsel, een schone lucht, een goede kwaliteit van de bodem en schoon water.
Helaas staat de natuur (wereldwijd) enorm onder druk. O.a. een (meer) plantaardig voedingspatroon kan een grote bijdrage leveren aan herstel.
Dieuwke maakte heerlijke spinaziesoep met in miso boter gekarameliseerde uien.
In Rome aten we heerlijke huisgemaakte pasta bij Osteria da Fortunata. Dit restaurant vertelt het verhaal van een familie die door de jaren heen haar passie voor koken heeft kunnen doorgeven, van generatie op generatie.
De vitrine van de pastamakers is een symbool van transparantie en trots om het harde werk achter elk gerecht te laten zien. De keuze voor het gebruik van verse en zelfgeproduceerde ingrediënten, zoals tomaten en aardappelen, weerspiegelt de passie voor kwaliteit en aandacht voor herkomst. Liefde voor echt eten wordt hier aangemoedigd.